Btw-verhoging na collectief verweer definitief geschrapt

Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vinden in inkomstenbelasting alternatieve dekking, waardoor btw-verhoging voor nieuwsmedia van de baan is.

Bij de onderhandelingen over de voorjaarsnota hebben coalitiepartijen en kabinet hun ‘terugdraaiverplichting’ gestand gedaan: de btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor media, cultuur en sport is definitief van tafel. De ministerraad stemde vandaag in met de voorjaarsnota.

NDP Nieuwsmedia is opgelucht dat de coalitie daadwerkelijk is teruggekomen van de btw-verhoging.

Alternatieve financiële dekking

Na collectief verweer van de nieuws-, boeken-, sport- en culturele sector schaarde de Tweede Kamer zich november vorig jaar unaniem achter de motie-Van Dijk c.s., die opriep de btw-verhoging te schrappen. Oppositiepartijen hadden gedreigd in de Eerste Kamer tegen het Belastingplan te stemmen, wat coalitiepartijen over de streep trok.

Omdat een alternatieve financiële dekking op dat moment nog niet voorhanden was, bleef de btw-verhoging formeel onderdeel van het Belastingplan 2025. Dankzij het kabinetsbesluit van vandaag is er eindelijk uitsluitsel voor nieuwsuitgevers. De coalitiepartijen gaan het btw-gat dichten door de inkomstenbelasting minder te laten dalen dan in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken. Wel moet de voorjaarsnota nog door de Eerste Kamer, waar oppositiepartijen noodzakelijk zijn voor een meerderheid.

Toegang tot onafhankelijke journalistiek

Herman Wolswinkel, directeur NDP Nieuwsmedia: “Wij zijn ontzettend blij dat er een structurele oplossing is gevonden voor het behoud van het verlaagde btw-tarief op journalistieke publicaties. Wij hebben samen met onze leden keihard gewerkt om het kabinet, Tweede Kamerleden en senatoren duidelijk te maken welke gevolgen de maatregel zou hebben voor de journalistiek. Het definitief schrappen van de btw-verhoging is goed nieuws voor nieuwsuitgevers, redacties en vooral lezers, die gebaat zijn bij betaalbare journalistiek.”

Collectief verweer tegen btw-verhoging

Sinds de publicatie van het hoofdlijnenakkoord in mei vorig jaar heeft de branche zich collectief uitgesproken tegen de voorgenomen btw-verhoging, onder meer in paginagrote advertenties, spotprenten, brieven en radiospots. De forse btw-verhoging op journalistieke publicaties zou verstrekkende gevolgen hebben voor het aantal abonnees van nieuwstitels, en daarmee voor redacties. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat honderdduizenden Nederlanders hun abonnement zouden opzeggen en bijna 400 journalisten hun baan zouden verliezen.

Bron: ANP, Remko de Waal

Op termijn doorpakken: van 9 naar 0 procent

Ook met het behoud van het btw-tarief van 9 procent behoort Nederland nog tot de landen in Europa die journalistiek het zwaarst belasten. Landen als België, Ierland, Noorwegen, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hanteren voor journalistieke publicaties een btw-tarief van 0 procent.

Gezien het belang dat ook in Den Haag gehecht wordt aan de beschikbaarheid van betrouwbare journalistiek – in een krachtenveld waar vooral grote techpartijen de dienst uitmaken – bepleit NDP Nieuwsmedia ook in Nederland op termijn het btw-nultarief in te voeren.