Meerderheid Tweede Kamer kritisch over mogelijke Ster-verruiming

In het mediadebat over de hervorming van de publieke omroep riepen Kamerleden de minister op tot concrete actie om de positie van private nieuwsmedia te versterken.

Minister Bruins (OCW) ontving in het debat op 14 april stevige kritiek vanuit de Tweede Kamer over zijn hervormingsplannen voor de landelijke publieke omroep. In het streven naar vermindering van het aantal omroepen naar 4 tot 5 omroephuizen is de Kamer kritisch op het verdwijnen van de NTR. De publieke omroepen behouden daarnaast de huidige taakopdracht en een eigenstandige rol in het medialandschap.

Het SGP-Kamerlid Stoffer uitte kritiek op de taakopdracht van de publieke omroep. Hij riep in een motie de regering op om de brede taakopvatting van de NPO te herzien, waarbij de NPO onderscheidend is ten opzichte van commerciële partijen. NDP Nieuwsmedia steunt deze oproep en bepleit een onderscheidende rol voor de publieke omroepen in het medialandschap.

Verruiming Ster leidt tot verdere marktverstoring

Kamerleden van onder meer GroenLinks-PvdA, D66 en PVV vroegen aandacht voor de effecten van de mogelijke verruiming van de Ster-inkomsten met 50 miljoen op de private nieuwsmedia. Zo noemde GroenLinks-PvdA Kamerlid Mohandis de verruiming van de Ster-inkomsten een marktverstorende maatregel.

D66-Kamerlid Paternotte riep op tot meer aandacht voor de positie van (regionale) kranten, op wie een Ster-verruiming negatief uitpakt. Daarbij riep hij de minister op om snel met een impactanalyse te komen van de effecten van de Ster-verruiming op het gehele medialandschap.

Motie: niet ten koste van kranten en commerciële omroepen

Minister Bruins zegde toe om nog voor de zomer de impactanalyse naar de Kamer te sturen. Daarbij maakte hij de volgende kanttekening: “Als uit de impactanalyse blijkt dat we niet zonder grote negatieve gevolgen die €50 miljoen kunnen dekken uit extra reclame-inkomsten, zal dat een verdere bezuiniging op de publieke omroep betekenen”. Dit bracht Paternotte en Mohandis ertoe om de regering middels een motie op te roepen een eventuele Ster-verruiming niet ten koste te laten gaan van de positie van (regionale) kranten en commerciële audiovisuele media.

Het SP-Kamerlid Beckerman kwam met een motie die de regering verzoekt af te zien van de Ster-verruiming, omdat ze de publieke omroepen extra afhankelijk maakt van commerciële belangen. Ze vreest dat het afbreuk doet aan de kwaliteit en onafhankelijkheid van programma’s.

NDP Nieuwsmedia onderschrijft de geuite zorgen en benadrukte eerder al dat deze Ster-verruiming negatief uitpakt voor private nieuwsorganisaties.

Betrekken van commerciële media

Eerder heeft NDP Nieuwsmedia haar zorgen geuit over het gebrek aan aandacht van de minister voor de positie van private nieuwsmedia bij de hervorming van de publieke omroep. Het Kamerlid Van der Velde (PVV) benadrukte dat commerciële media betrokken moeten worden. Ze onderstreepte ook het nut van publiek-private samenwerking.

Namens de CDA-fractie riep Harmen Krul het kabinet in een motie op om binnen het hervormingsproces aandacht te hebben voor het gehele medialandschap, waaronder de regionale en lokale private aanbieders. De minister reageerde dat hij bezig is met verder onderzoek naar de mogelijkheden tot publiek-private samenwerking op regionaal en lokaal niveau. Daaraan voegde de minister toe dat hij ook landelijke publiek-private samenwerking wil onderzoeken.

Prominentiebeleid voor publieke én private nieuwsorganisaties

Kamerlid Mohandis (GL-PvdA) riep de minister op tot een versnelling, waarbij hij verwees naar de aanbevelingen uit het WRR-rapport. De uitdagingen voor de gehele journalistieke sector worden met de toenemende marktmacht van de techplatforms immers steeds groter, aldus Mohandis.

Om ook de private nieuwsmedia hiertegen te weren vroeg Mohandis om de aanpassing van het dienstbaarheidsverbod te onderzoeken, waarbij de publieke omroep non-commercieel dient te blijven.

Daarnaast spoorde Mohandis de minister aan om werk te maken van prominentiebeleid waarbij commerciële omroepen worden betrokken. In een ingediende motie verzoeken Mohandis en Paternotte om de aanbevelingen uit het WRR-rapport over te nemen en concrete voorstellen te doen om de publiek-private samenwerking te versterken en prominentiebeleid te ontwikkelen. Dit zorgt er volgens de indieners voor dat Nederlandse media vindbaar blijven op de internationale techplatforms.

Behoud van pluriform medialandschap

Minister Bruins erkende het belang van de private nieuwsmedia voor het voortbestaan van een pluriform medialandschap. Daarnaast zei de minister oog te hebben voor de uitdagingen waar private nieuwsmedia voor staan. Zo gaf hij aan ook voor private nieuwsmedia een rol te zien binnen het uit te werken prominentiebeleid.