Tweede Kamer eist van staatssecretaris alternatief voor btw-verhoging

In het btw-debat spraken zowel coalitie- als oppositiepartijen zich duidelijk uit: de staatssecretaris is aan zet om een breed gedragen alternatief te presenteren.

Kamerbrief over alternatieve dekking verlaagd btw-tarief

Begin februari stuurde het kabinet een brief aan de Tweede Kamer over Alternatieve dekking verlaagde btw-tarieven, nadat een eerder uitgelekt voorstel om het btw-tarief van 21 naar 21.4 procent te verhogen op veel weerstand stuitte onder politieke partijen. In de Kamerbrief zette staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, NSC) de verschillende opties uiteen met als doel om het verlaagde tarief op onder meer nieuwsmedia te behouden. Het kabinet maakte daarin geen keuze voor een alternatief, maar toonde meerdere opties binnen de btw-systematiek.

‘Nulscenario’ stuit op groot verzet in Tweede Kamer

Naast de opties om het verlaagde en/of het verhoogde btw-tarief generiek te verhogen, noemde de staatssecretaris in de brief ook een ‘nulscenario’: als partijen geen overeenstemming bereikten, zou het originele plan voor een btw-verhoging op media, boeken, cultuur en sport alsnog doorgang vinden.

NDP Nieuwsmedia is fel gekant tegen dit nulscenario, ook omdat de Tweede Kamer eind 2024 unaniem een motie aannam die deze btw-verhoging verwierp. Samen met organisaties uit de culturele -, boeken- en sportsector liet NDP Nieuwsmedia in de afgelopen week aan staatssecretaris en Tweede Kamer haar ongenoegen daarover blijken.

Nulscenario in debat van tafel geveegd

Het door het kabinet gepresenteerde nulscenario leidde in het debat tot felle kritiek. Hans Vijlbrief (D66) dreigde dat zijn partij geen enkel voorstel in de Eerste Kamer meer zou steunen als de btw-verhoging op cultuur, media, boeken en sport tóch doorgaat. Ook Pieter Grinwis (CU) noemde het nulscenario ‘bizar’ en stelde dat het nulscenario niet bestaat. Henk Vermeer (BBB) gaf aan dat de btw-verhoging nu echt van de baan is.

Uit de reactie van staatssecretaris Van Oostenbruggen was op te maken dat hij dit signaal goed heeft verstaan. De staatssecretaris herhaalde tot drie keer toe dat het nulscenario ook wat het kabinet betreft zeer onwenselijk is. Hij gaf daarbij aan dat het aan de Kamer is om kaders te stellen waarbinnen de dekking wordt gevonden: “Ik heb de sturing nodig van de Kamer”.

NDP Nieuwsmedia verwelkomt de duidelijke stellingname van de Kamer en de staatssecretaris, waarmee het nulscenario van de baan is.

Dekking mag ook buiten de btw gevonden worden

Een alternatieve dekking binnen de btw is volgens Vermeer (BBB) moeilijk te vinden en daarom moet het kabinet ook kijken naar opties buiten de btw. Ook coalitiepartij NSC gaf aan open te staan voor alternatieven buiten de btw. Namens coalitiepartij VVD uitte Wendy van Eijk kritiek op het werk van de staatssecretaris. Volgens Van Eijk zijn er geen concrete plannen en ontbreekt informatie. De VVD roept de staatssecretaris op om opnieuw een ronde langs de fracties te maken en een concreet plan te presenteren.

Nieuwe onderhandelingsronde voor alternatieve dekking

De passieve houding van de staatssecretaris wekte de irritatie van de Kamer. Een groot aantal Kamerleden, waaronder Grinwis (CU) en Van Vroonhoven (NSC), vinden dat Van Oostenbruggen de leiding moet pakken in het proces. Onder druk van de Kamer beloofde de staatssecretaris op heel korte termijn opnieuw met alle partijen in gesprek te gaan, waarbij ook buiten de btw wordt gekeken.

Op donderdag 20 februari vervolgt de Tweede Kamer het debat. Kamerleden verwachten voor die tijd nieuwe voorstellen van het kabinet.