Het kabinet gaat extra investeren in lokale journalistiek, echter alleen door stimulering van de lokale publieke omroepen. Daarbij gaat het kabinet in tegen de wens van de Tweede Kamer, die het kabinet juist opdroeg om het gehele lokale medialandschap te stimuleren, inclusief private nieuwsmedia. NDP Nieuwsmedia betreurt de eenzijdige gerichtheid van minister Eppo Bruins (OCW).
Kamer: investeer in het gehele journalistieke landschap
Vorig jaar riep de Tweede Kamer in de motie Van Strien c.s. op om in kaart te brengen wat de effecten zijn van de aangekondigde investeringen in lokale omroepen op het totale medialandschap en daarmee ook op private nieuwsmedia. Daarnaast verzocht de Tweede Kamer het kabinet investeringsvoorstellen te ontwikkelen waarvan alle – dus zowel publieke als private aanbieders – van lokaal en regionaal nieuws zouden profiteren.
Kabinet voert wens Tweede Kamer niet uit
In een onlangs verschenen Kamerbrief zet minister Bruins uiteen dat hij niet meegaat in de verzoeken van de Tweede Kamer. Zo is het kabinet niet bereid om vooraf de effecten van eenzijdige stimulering van publieke omroepen op private nieuwspartijen in kaart te brengen. NDP Nieuwsmedia vindt het zorgwekkend dat het kabinet onverkort vasthoudt aan de plannen, zonder dat inzichtelijk is wat de gevolgen zijn voor regionale en lokale kranten.
Plannen voor private nieuwsmedia summier en weinig concreet
Tegelijkertijd erkent de minister dat kranten onder druk staan. Bruins kwalificeert dit als zorgelijk en zegt de Tweede Kamer toe om beleid te gaan ontwikkelen die regionale en lokale kranten stimuleert. Concreet is dat voornemen nog niet. Het kabinet wil een ‘publiek-private agenda’ gaan opstellen met partijen uit het veld, nieuw onderzoek naar lokaal nieuws laten uitvoeren en regelingen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek gaan verruimen.
Hoofdredacteuren uitten grote zorgen over gevolgen voor kranten
Ondanks deze voornemens kan NDP Nieuwsmedia zich niet aan de indruk onttrekken dat bestaande zorgen van uitgevers en hoofdredacteuren bij de stimulering van lokale publieke omroepen terzijde worden geschoven. Hoofdredacteuren van regionale en lokale kranten waarschuwden eerder al in een brief dat eenzijdige investeringen in lokale omroepen leidt tot verschraling van het gehele regionale en lokale nieuwslandschap. Sterker nog, volgens de hoofdredacteuren maakt het kabinet het speelveld ongelijker en schaadt daarmee de krantentitels, de voornaamste bron van regionaal en lokaal nieuws.
Kortere nieuwsartikelen en reclame-luwe omroepen
Uitgevers en hoofdredacteuren vragen het kabinet in ieder geval afspraken te maken tussen uitgevers en omroepen over een kortere lengte van online nieuwsartikelen van omroepen. Ook wijzen zij erop dat lokale omroepen concurreren met lokale kranten op de advertentiemarkt. Om lokale kranten te stimuleren zou het goed zijn als lokale omroepen online reclame-luw zijn, net zoals dat geldt voor landelijke publieke omroepen.
Tweede Kamer wil nieuwe afspraken tussen omroepen en kranten
In landen om ons heen bestaan afspraken om de balans tussen publieke en private nieuwsmedia te regelen al. Op grond van de Duitse omroep regelgeving is het de publieke omroepen niet toegestaan een ‘op de pers gelijkend aanbod’ te verspreiden, tenzij de geschreven content betrekking heeft op uitzendingen van de omroep. In Vlaanderen is in de beheersovereenkomst van de publieke omroep VRT opgenomen dat de focus gericht moet zijn op online audiovisueel aanbod, waarbij tekst alleen een ondersteunende rol vervult.
Minister ziet ‘geen aanleiding’ voor aanpassingen
In de breed gesteunde motie Van Strien c.s. pleit de Tweede Kamer voor de introductie van spelregels in het lokale en regionale omroepstelsel naar Duits en Vlaams model, waarbij de focus van private en publieke media duidelijker is geformuleerd en minder overlap vertoont. De minister schrijft nu dat er ‘geen aanleiding’ is om deze aanpassingen te doen en hierover met mediapartijen in gesprek te gaan. Met deze houding ontkent de minister de realiteit zoals die zich in de regio afspeelt en toont hij geen bereidheid echt te willen zoeken naar oplossingen die het gehele medialandschap versterken. NDP Nieuwsmedia zal zich blijven inzetten voor beleid dat de regionale en lokale journalistiek in zijn geheel versterkt.