De dreiging van de oppositie om tegen het Belastingplan te stemmen hebben NSC, VVD, BBB en PVV overtuigd om zich te scharen achter de motie-Van Dijk c.s. Vanavond stemde de Tweede Kamer daarom met algemene stemmen in met de motie die het kabinet verzoekt een alternatief te presenteren voor de btw-verhoging op onder meer nieuwsmedia. Dat alternatief moet gepresenteerd worden vóór de Voorjaarsnota, in samenspraak met de Tweede Kamer.
Minister Heinen (Financiën) schreef vanmiddag aan de Tweede Kamer de motie te zien “als een verplichting om in samenspraak met de partijen in de Kamer te komen tot een alternatief voor de btw-verhoging op sport, cultuur en media”. Naast oppositiepartijen hebben ook NSC en VVD uitgesproken zich hiervoor in te zullen spannen.
Goed voor toekomst van de journalistiek
NDP Nieuwsmedia is blij met de draai van het kabinet en de coalitiepartijen NSC, VVD, BBB en PVV. Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia: “De verhoging van de btw op onafhankelijke journalistiek was ondoordacht en zeer schadelijk voor de Nederlandse pers. Dat het kabinet onder druk van de oppositie nu ook ziet dat dit van tafel moet, juichen we zeer toe. Het is een goede zaak dat ook de coalitiepartijen zich achter dat streven scharen. De toekomst voor de journalistiek ziet er na vandaag gelukkig hoopvoller uit.”
Grote bezwaren bij oppositie tegen btw-verhoging
Tijdens de behandeling van het Belastingplan bleef de oppositie vasthoudend in haar streven om de btw-verhoging op kranten, boeken, sport en cultuur van tafel te krijgen. Verschillende oppositiefracties dienden amendementen in die opriepen om specifieke sectoren uit te zonderen. Zowel ChristenUnie en SGP als D66, SP en JA21 stelden in hun amendementen alternatieven voor om de btw-verhoging op nieuwsmedia te voorkomen. Voor veel oppositiepartijen had het schrappen van de btw-verhoging op kranten en boeken prioriteit.
Terugdraaiverplichting bij Voorjaarsnota
Uiteindelijk diende het CDA samen met ChristenUnie en SGP de motie-Van Dijk c.s. in, die al snel op brede steun van de oppositie kon rekenen. Dankzij de steun van coalitiepartijen behaalde de motie een meerderheid in de Tweede Kamer.
In de komende maanden zal het kabinet in overleg met de Tweede Kamer een alternatieve invulling voor de btw-verhoging moeten vinden, waarbij media, boeken, sport en cultuur worden uitgezonderd van de verhoging. Als dat proces onverhoopt om welke reden dan ook zou stranden, gaat de btw-verhoging tóch door. Dat is het gevolg van de opmerkelijke route die men koos: de Tweede Kamer heeft het Belastingplan voor volgend jaar aangenomen inclusief btw-verhoging per 2026, maar heeft tegelijkertijd bij motie afgedwongen dat het kabinet de btw-verhoging voor media, boeken, sport en cultuur bij de Voorjaarsnota terugdraait. Doet het kabinet de terugdraaiverplichting niet gestand, dan dreigt opnieuw een conflict met de oppositie.
Eerste Kamer vanaf volgende week aan zet
Volgende week start met de Algemene Financiële Beschouwingen de inhoudelijke behandeling van het Belastingplan in de Eerste Kamer. Onlangs lieten senatoren zich zeer kritisch uit over de werkwijze van het kabinet om de btw-verhoging deel te laten zijn van het Belastingplan. Een vraag is daarom hoe de senatoren de btw-verhoging zullen wegen in het licht van de aangenomen motie in de Tweede Kamer.