Kabinet negeert senaat die btw-verhoging zorgvuldig wil wegen

Staatssecretaris Idsinga (NSC) weigert de Eerste Kamer tegemoet te komen, die gevraagd heeft de btw-verhoging te splitsen van het Belastingplan.

In een mondeling overleg riep de Eerste Kamer staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) deze week ter verantwoording over de voorgenomen btw-verhoging op media, sport, cultuur en logies.

Staatssecretaris Folkert Idsinga. Foto: Marijn Beekman

Politieke koppelverkoop

De senaat nam onlangs de motie-Van Meenen c.s. aan die het kabinet verzoekt de btw-verhoging als afzonderlijk wetsvoorstel te behandelen, separaat aan het veel bredere Belastingplan 2025. De keuze van het kabinet om de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan is vergelijkbaar met ‘koppelverkoop’, waarbij het de senaat de mogelijkheid ontneemt de btw-verhoging afzonderlijk zorgvuldig te beoordelen.

Het kabinet weigert de aangenomen motie echter uit te voeren, tot onvrede van een groot deel van de Eerste Kamer.

Raad van State kraakhelder over separaat wetsvoorstel

Senator Carla Moonen (D66) stelde dat de Raad van State ‘kraakhelder’ is over complexe wetgeving met een grote impact of die politiek omstreden is: die dient een eigen wetstraject te krijgen. En in het Belastingplan heeft het kabinet nota bene zelf opgeschreven ook voorstander te zijn van deze zuiverdere parlementaire route.

Gevolgen voor lezers van regionale kranten

Omdat het kabinet eveneens weigert vooraf een impactanalyse uit te voeren, zijn de gevolgen van de belastingverhoging onduidelijk. De D66-senator noemde de gevolgen voor lezers van regionale kranten daarbij als voorbeeld.

Ook de fracties van 50PLUS, SP, CDA, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie, SGP, JA21 en GroenLinks-PvdA bevroegen de staatssecretaris kritisch op de handelswijze van het kabinet rond de btw-verhoging.

Senaat biedt kabinet elegante uitweg

Veel senaatsfracties schaarden zich achter het voorstel van D66 om de btw-verhoging afzonderlijk, maar wel gelijktijdig te behandelen met het Belastingplan 2025. Moonen noemde dit ‘een elegante uitweg’ voor het kabinet. De senator beargumenteerde dat daarmee alle inhoudelijke bezwaren tegen een afzonderlijk wetstraject worden ondervangen.

Kabinet blijft wensen senaatfracties negeren

De staatssecretaris had echter geen boodschap aan de wens van de Eerste Kamer om de btw-verhoging zorgvuldig parlementair te behandelen en weigerde te bewegen, tot ongenoegen van veel senatoren.

Kabinet riskeert wegstemmen Belastingplan door btw-verhoging

“Is de staatssecretaris zich ervan bewust dat de Eerste Kamer ook het gehele Belastingplan kan wegstemmen als hij de motie niet uitvoert?”, vroeg Moonen aan Idsinga. De opstelling van de staatssecretaris bevreemdde ook CDA-senaatsleider Theo Bovens: “U houdt een alles-of-niets-verhaal. Waarom zou u dat risico lopen? U heeft een paar maanden tijd, ik zou aan een plan B beginnen.”

Nu het kabinet opnieuw blijk gaf de wens van de Eerste Kamer te negeren, beraden fracties in de Eerste Kamer zich op volgende stappen.

In Tweede Kamer vroegen ook coalitiefracties naar opsplitsing

Intussen buigt de Tweede Kamer zich deze weken nog over het Belastingplan. Daar stelden onlangs ook de coalitiefracties NSC en BBB al vragen aan Idsinga over het eventueel opsplitsen van het Belastingplan. Maar ook daar hield het kabinet vast aan de koppeling van de btw-verhoging aan het Belastingplan.

Wel verkent D66’er Hans Vijlbrief bij fracties in de Tweede Kamer of overeenstemming te vinden is over een alternatieve dekking, om de btw-verhoging te voorkomen. Die gesprekken verlopen naar verluidt moeizaam.