Minister Eppo Bruins en WRR-voorzitter Corien Prins te gast bij NDP Nieuwsmedia

Bij de jaarlijkse dinerbijeenkomst van NDP Nieuwsmedia spraken minister Eppo Bruins en WRR-voorzitter Corien Prins de aanwezige uitgevers en hoofdredacteuren toe.

Op 15 oktober jl. organiseerde NDP Nieuwsmedia de jaarlijkse dinerbijeenkomst voor directies en hoofdredacties van de aangesloten nieuwsbedrijven. De nieuwe OCW-minister Eppo Bruins (Nieuw Sociaal Contract) had de uitnodiging aanvaard om bij het diner aan te schuiven.

Kennismaking met uitgevers en hoofdredacteuren

Bruins maakte tijdens de bijeenkomst kennis met tal van uitgevers en hoofdredacteuren van private nieuwsmedia, evenals met de uitdagingen waarvoor zij zich gesteld zien.

De bewindsman zei niet tegemoet te kunnen komen aan de dringende wens van de journalistieke sector om de verhoging van de btw op nieuwsmedia te voorkomen. Het kabinet ziet daarvoor nu geen financiële ruimte in de begroting. Wel onderstreepte hij in zijn speech het grote belang van onafhankelijke journalistiek in onze samenleving. De minister zei daar pal voor te staan en zich actief in te zullen zetten om dat te waarborgen.

Foto’s: Butino (Jan Buteijn)

WRR: nieuwe rol voor de overheid

Naar aanleiding van het recente rapport ‘Aandacht voor media. Naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functies’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid gaf WRR-voorzitter Corien Prins een lezing. Prins betoogde dat er alle reden is om met een andere blik naar de rol en verantwoordelijkheid van de overheid in het medialandschap te kijken.

Wat de WRR betreft is het helder: wil ons land de democratische functies van media blijvend kunnen faciliteren en garanderen, dan heeft de overheid haar rol nadrukkelijker invulling te geven. Daarbij richtte Prins de blik van de overheid in het bijzonder op private nieuwsorganisaties. Die vervullen een uiterst belangrijke rol in onze democratie.

De lezing van Prins leverde aan de dinertafels de nodige gesprekstof op. Het onderwerp zal daarom ook binnen de brancheorganisatie een passend vervolg krijgen.

Minister Bruins bereidt een kabinetsreactie voor op het WRR-advies. Begin volgend jaar zal hij die reactie naar de Tweede Kamer sturen.