Opbrengst van btw-verhoging voor overheid fors lager
Op initiatief van NDP Nieuwsmedia en de boekensector (CPNB en GAU) sprak Kees van Ommeren, oprichter en onderzoeker van Decisio, over de resultaten van zijn onderzoek. Hieruit blijkt onder andere dat de werkelijke btw-opbrengsten voor de overheid aanzienlijk lager zijn dan het kabinet heeft geraamd. Rosanne Hertzberger (NSC) en Hans Vijlbrief (D66) benadrukten het grote verschil tussen de verwachtingen van het kabinet en de uitkomsten van het Decisio-onderzoek. Vijlbrief kondigde aan hierover opheldering te vragen aan het kabinet.
Btw-verhoging raakt regionale dagbladen
Hoofdredacteuren Corine de Vries (regionale dagbladen Mediahuis Nederland) en Joris Gerritsen (De Gelderlander) spraken over de grote impact van de btw-verhoging op regionale journalistiek. Meer dan twee derde van de lezers van regionale dagbladen heeft immers een modaal of lager dan modaal inkomen. Een sterke prijsverhoging van de krant verslechtert daardoor de toegang tot journalistiek voor Nederlanders. De Vries gaf aan dat de btw-verhoging een regio-redactie zwaar kan raken. Uitgevers hebben al te maken met enorme oplopende kosten van het drukken van de papieren krant en de transitie naar digitale nieuwsuitgaven.
Gerritsen wees eveneens op de grote gevolgen voor de regionale journalistiek. Op dit moment heeft elke gemeente in Gelderland een verslaggever die onder andere verslag doet van de gemeenteraden. Bij een btw-verhoging komt deze belangrijke waakhondfunctie mogelijk in gevaar.
Averechts effect leesvaardigheid
Voor de boekensector spraken schrijver Kluun en boekhandelaar Willemien Wagner. Zij benadrukten dat de btw-verhoging schrijvers en boekhandelaren hard zal raken, wat haaks staat op de ambitie van het kabinet om de leesvaardigheid te bevorderen. Kluun waarschuwde dat het uitgeven van boeken straks niet meer mogelijk is voor nieuw en talentvolle schrijvers. De boekhandel zal het aanbod drastisch moeten inperken als gevolg van de btw-verhoging, aldus Wagner.
Debat in de Tweede Kamer over de btw-verhoging
Op 21 oktober debatteert de Tweede Kamer over het Belastingplan 2025 en de voorgenomen btw-verhoging. NDP Nieuwsmedia roept politieke partijen dringend op de btw-verhoging voor de journalistieke sector te schrappen. Uit economisch onderzoek van Decisio blijkt dat 270.000 huishoudens door de btw-verhoging hun abonnement noodgedwongen zullen opzeggen. Dalende abonnee-aantallen werken door in de werkgelegenheid, waardoor redacties met ongeveer 400 fte krimpen. Nederland wordt met het btw-tarief van 21% de enige Europese lidstaat die met de btw-heffing onnodig hoge drempels opwerpt voor de toegang tot de vrije pers.