Europese oproep aan Nederland om nieuwsmedia voor iedereen toegankelijk te houden

De Europese organisatie voor nieuwsuitgevers News Media Europe roept Nederland op het verlaagde btw-tarief voor nieuwsmedia te behouden.

In een statement gericht aan Nederland spreekt News Media Europe – dat meer dan 2.700 Europese nieuwsmedia vertegenwoordigt – zijn grote bezorgdheid uit over het voornemen van het Nederlandse kabinet om het verlaagde btw-tarief voor persproducten zoals dagbladen en tijdschriften te schrappen.

Nederland wordt een negatieve uitzondering

De Europese organisatie wijst Nederland erop dat alle andere lidstaten van de Europese Unie de bijzondere positie van de onafhankelijke journalistiek in de democratie erkennen en daarom kiezen voor een laag btw-tarief tussen de 0 en 12 procent. Dat maakt journalistiek voor zoveel mogelijk burgers toegankelijk.

Met een tarief van 21 procent zou Nederland het enige land zijn in de EU dat onnodig hoge drempels opwerpt voor de toegang tot de vrije pers.

Verzwakte journalistiek schadelijk voor de rechtsstaat

News Media Europe waarschuwt voor de gevolgen: het verlies van journalistieke banen, schade aan de pluriformiteit en ondermijning van de waakhondfunctie van de pers. Die gevolgen zijn schadelijk voor de democratische rechtsstaat.

In het statement doet de Europese organisatie daarom een dringend appel op de Nederlandse regering om de vrijheid die de Europese btw-wetgeving biedt te benutten door het verlaagde tarief te behouden en daarmee onafhankelijke journalistiek te steunen, zoals ook alle andere EU-lidstaten doen.

Lees hier het statement van News Media Europe.