Eerste Kamer roept kabinet op: behandel btw-verhoging als separaat wetsvoorstel

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen heeft de Eerste Kamer een motie aangenomen die het kabinet opdraagt om de btw-verhoging op onder meer nieuwsmedia als separaat wetsvoorstel te behandelen.

Aangenomen motie in Eerste Kamer

De indieners van de motie Van Meenen c.s. hebben kritiek op het voorstel van het kabinet om de btw-verhoging op onder meer cultuur, sport, media en logies op te nemen in het wetsvoorstel Belastingplan 2025. De meerderheid van de fracties in de Eerste Kamer wijst erop dat de Raad van State in zijn advies expliciet benadrukt dat er gelet op het belang van zorgvuldige parlementaire behandeling van het volledige belastingplan een separaat wetsvoorstel nodig is. Daarom verzoeken zij het kabinet de voorgenomen maatregel ‘opheffen meerdere posten verlaagd btw-tarief’ in een separaat wetsvoorstel op te nemen en aan de Kamers aan te bieden.

De motie werd medeondertekend door D66, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie, Volt, SP, PvdD, JA21 en OPNL. Met steun van alle overige oppositiefracties heeft een meerderheid van de Kamer de motie aangenomen. Alleen de coalitiepartijen BBB, VVD en PVV stemden tegen.

Staatsrechtelijke traditie vereist zorgvuldige parlementaire behandeling

De aangenomen motie is een vervolg op een eerdere oproep van de Eerste Kamer aan het kabinet om zorgvuldige parlementaire behandeling van wetsvoorstellen te waarborgen. Al in 2015 nam de Eerste Kamer unaniem de motie Hoekstra c.s. aan. De Eerste Kamer riep het kabinet daarin op om de wijziging rond Box 3 los te koppelen van het Belastingplan 2016, omdat het twee eigenstandige wetsvoorstellen betrof. Door deze koppeling werd de Eerste Kamer de mogelijkheid ontnomen om een separaat politiek eindoordeel te vellen over beide eigenstandige wetsvoorstellen. De Eerste Kamer gaf aan dat dit nadrukkelijk niet de staatsrechtelijke traditie van de afgelopen decennia was en dat dit een onwenselijk precedent schiep voor de toekomst. Hoewel de Eerste Kamer de motie destijds met algemene stemmen heeft aangenomen maakt het kabinet nu dezelfde fout.

Brief aan de Eerste Kamer

NDP Nieuwsmedia heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten vorige week een brief gestuurd aan leden van de Eerste Kamer. Daarin riepen beide organisaties de senatoren op om in lijn met het advies van de Raad van State het kabinet te verzoeken de btw-verhoging als separaat wetsvoorstel in te dienen en te behandelen.

Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia: “Het is een bemoedigend signaal dat de Eerste Kamer het kabinet oproept om de btw-verhoging als apart wetsvoorstel voor te leggen. Zorgvuldigheid in de parlementaire behandeling moet voorop staan, zeker nu de btw-verhoging op nieuwsmedia zulke grote gevolgen dreigt te hebben voor de journalistiek. Dit signaal zal ook de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer niet ontgaan.”