Adverteerders profiteren van de geloofwaardigheid van nieuwsmedia

De eigen mediakanalen van nieuwsmerken genieten het grootste vertrouwen van gebruikers.

Dat blijkt uit de studie “Trust in News” van mediabureau Havas waarvoor wereldwijd 5.509 nieuwsvolgers zijn ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het vertrouwen in nieuwsmedia afstraalt op de commerciële berichten van adverteerders.

Meerwaarde eigen kanalen

Per mediaplatforms nemen respondenten de redactionele inhoud anders waar. 80 procent van de respondenten beoordeelt de berichten op de eigen platforms van nieuwsmedia als betrouwbaar. Als dezelfde inhoud wordt gepresenteerd op een social platform, vertrouwt slechts 57 procent dezelfde content.

Halo effect nieuwsmedia

Bron: Editorial Media o.b.v. studie WSJ, Barron’s Group, Havas Media “Trust in News”

Door het halo-effect straalt het vertrouwen in media af op de vertoonde reclame. In de studie wordt dit effect per mediakanaal vastgesteld. Het vertrouwen in gedrukte nieuwsmedia werkt voor 83 procent door in het vertrouwen in advertenties. Bij tv-nieuws is dat Halo-effect 76 procent, bij de digitale nieuwsplatforms 73 procent.

Intuïtie

Intuïtie speelt bij deze beoordeling een belangrijke rol. Door de responstijd in het onderzoek mee te nemen, wordt duidelijk dat berichten in sociale media in een fractie van een seconde als inferieur worden beoordeeld.

De scepsis is bij de sociale platforms veel sterker aanwezig dan bij redactionele media. Dat blijkt uit de vergelijking van wereldwijde nieuwsmerken (NYT, Wall Street Journal, The Guardian, The Economist, Reuters, CNN, BBC) met sociale platforms (Facebook en LinkedIn).

Ander onderzoek

De bevindingen uit het HAVAS-onderzoek sluiten aan op andere studies. In het onderzoek “The Halo Effect” van Integral Ad Science komt naar voren dat advertenties binnen hoogwaardige redactionele content 74 procent beter scoorden dan advertenties in een andere context. Ook onderzoek van het Duitse Quality Alliance laat zien dat kwaliteitsjournalistiek de advertentie-impact aanzienlijk versterkt.

Over de studie “Trust in News”

Havas liet de studie uitvoeren om de invloed van het vertrouwen in een medium op een bericht of advertentie vast te stellen. Op basis van de gepresenteerde bevindingen heeft HAVAS inmiddels een eigen planningstool ontwikkeld dat context, relevantie, kwaliteit en aandacht in de mediastrategie laat meewegen.

De online-enquête is door Kadence International uitgevoerd onder 5.509 nieuwsvolgers in de VS, West-Europa en Azië-Pacific. De studie omvat 79 nieuwsmerken, elk met hun eigen specifieke mediakanalen. Om de intuïtie van de respondenten vast te leggen, zijn in het onderzoek impliciete associatietests (IAT) toegepast. Zonder het te weten, werd de responstijd tijdens de beoordeling van mediacontent vastgesteld.