De Europese Commissie presenteerde vorig jaar een voorstel voor een belasting op digitale diensten. Doel was om techgiganten als Google en Facebook beter te kunnen belasten voor hun activiteiten in Europese lidstaten.
Wereldwijde oplossing
Veel lidstaten geven echter de voorkeur aan een mondiale maatregel, in plaats van een Europese. De mondiale maatregel zou binnen de OESO tot stand moeten komen. Die onderhandelingen verlopen traag.
Veel lidstaten hebben zich geschaard achter een tijdelijke variant van de Europese belasting op digitale diensten om de druk op de OESO op te voeren. Ook Nederland hoort daarbij.
De Europese maatregel zou eindigen op het moment dat binnen de OESO een definitieve maatregel overeen is gekomen.
Alleen belasting op digitale advertenties
Op initiatief van Duitsland en Frankrijk is het voorstel nu aanzienlijk afgezwakt. De beide landen hopen daarmee ook de laatste lidstaten over de streep te trekken.
Met het nieuwe compromis wordt alleen nog omzet belast die wordt behaald met het plaatsen van online advertenties. Belasting op omzet behaald met online platforms en de verkoop van data zijn uit het voorstel geschrapt.
Inkomsten voor Nederland
Bedrijven die een bepaalde drempelwaarde overschrijden zouden 3 procent belasting moeten afdragen over de omzet behaald met het plaatsen van online advertenties.
Nederland heeft een ruwe schatting gemaakt van de verwachte opbrengst als de belasting op online advertenties doorgang zou vinden. Naar verwachting zou het de schatkist jaarlijks circa 40 miljoen euro opleveren.
News Media Europe
News Media Europe vraagt in Brussel aandacht voor de onbedoelde neveneffecten van de nieuwe belasting. Grote Europese nieuwsuitgevers die online succesvol zijn kunnen eveneens geraakt worden door de nieuwe belasting.
Daarmee zou de wetgever de digitale transitie van Europese nieuwsuitgevers belemmeren in plaats van bevorderen.
De belastingmaatregel zal in deze vorm bovendien geen verbetering betekenen van het speelveld tussen nationale en mondiale spelers.
Europese ministers aan zet
De Europese ministers van Financiën onderhandelen in de komende maanden verder over het belastingvoorstel. Roemenië, de huidige voorzitter van de EU, streeft ernaar in februari of maart een akkoord te bereiken.
Dat lijkt erg ambitieus. Het verloop is onvoorspelbaar, omdat belastingvoorstellen unanimiteit vereisen en een aantal lidstaten forse bezwaren heeft.