Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag in het arrest over het linken naar de Playboy-foto’s van Britt Dekker door GeenStijl.
Het Hof is van mening dat websites niet naar illegale bronnen mogen hyperlinken als de uitgevers van deze websites een winstoogmerk hebben en redelijkerwijs kunnen weten dat het auteursrechtelijk beschermde materiaal illegaal online staat.
GeenStijl had een winstoogmerk bij het publiceren van de foto’s. Omdat de foto’s uitlekten voordat deze waren gepubliceerd, had GeenStijl kunnen inschatten dat ze illegaal online stonden.
Doordat GeenStijl linkte naar de foto’s, publiceerde de site de foto’s in feite opnieuw. Om die reden vormen de hyperlinks een inbreuk op het auteursrecht.
Doorbraak: eerste arrest dat grenzen stelt aan hyperlinks
Het Europees Hof stelt in het arrest voor het eerst grenzen aan het gebruik van hyperlinks.
In 2014 oordeelde het Hof het Svensson-arrest dat er bij linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal dat legaal online is geplaatst geen sprake is van een inbreuk, oordeelt het Hof.
Met de uitspraak van vandaag gaat het Hof tegen het advies van advocaat-generaal Melchior Wathelet in.
Hij adviseerde in april dat hyperlinks naar auteursrechtelijk beschermd materiaal dat illegaal online staat geen inbreuk kan vormen op het auteursrecht. Volgens hem zou het inperken van de vrijheid om naar materiaal te linken de werking van het vrije internet ernstig hinderen.
Arrest geeft antwoord op prejudiciële vragen Hoge Raad
Geenstijl linkte in 2011 naar uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker die in Playboy zouden verschijnen. Omdat deze foto’s zonder toestemming waren gepubliceerd, startte Sanoma Media, de toenmalige uitgever van Playboy, een rechtszaak tegen GS Media (GeenStijl).
Nadat de rechtbank Amsterdam en het Hof Amsterdam hun oordeel gaven, ging de zaak naar de Hoge Raad. Daar werd besloten om prejudiciële vragen te stellen aan het Europees Hof.
Nu gaat de zaak terug naar de Hoge Raad. Deze zal een finale uitspraak doen en kan eventueel een straf opleggen.
Overeenkomsten met naburig recht voor nieuwsuitgevers
Volgens het Hof vormt hyperlinken geen inbreuk op het auteursrecht als de plaatser van de link geen winstoogmerk heeft en niet weet dat de bron illegaal was.
De uitspraak vertoont op dit punt overeenkomsten met het voorstel voor een naburig recht voor nieuwsuitgevers, dat de Europese Commissie binnenkort presenteert.
Eurocommissaris Oettinger benadrukte deze week in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat hyperlinken in de toekomst gratis blijft voor individuele internetgebruikers: ‘Het geplande voorstel heeft alleen betrekking op websites die voor commerciële doeleinden gebruik maken van auteursrechtelijk beschermd van nieuwsuitgevers.’