Onder andere VVD, PvdA, D66, PVV en GroenLinks stemden voor het wetsvoorstel.
Door online kansspelen te legaliseren wil de regering de gokmarkt moderniseren en Nederlandse spelers beter beschermen. Zij spelen nu vooral via illegale casinodiensten van buitenlandse aanbieders.
In de Tweede Kamer bestond lang onenigheid over de hoogte van de belasting die winnaars over hun prijzen moeten betalen.
Het kabinet zette in op een tarief van 20 procent om gelijke tred te houden met het buitenland. Regeringspartijen VVD en PvdA kwamen uiteindelijk overeen dat het belastingtarief ook bij online spelen 29 procent wordt.
Tijdens de parlementaire behandeling ontnam de Tweede Kamer de Kansspelautoriteit de bevoegdheid om illegale websites die kansspelen aanbieden te blokkeren. De Kamer acht het van belang dat overheden zich niet bemoeien met de technische werking van het internet.
Positief voor advertentiemarkt
In Europese landen die online kansspelen eerder legaliseerden, groeide de reclamemarkt voor online gokken flink. De verwachting is dat dit ook in Nederland zal gebeuren.
De Tweede Kamer nam moties aan om tijdslots voor gokreclames scherp te handhaven en reclames voor live-weddenschappen te verbieden.
Kansspelaanbieders worden verplicht om preventieve maatregelen tegen verslaving te nemen.
Zo moet er duidelijk een waarschuwing in beeld zijn dat kansspelen verslavend zijn en moeten de aanbieders een deel van de opbrengsten afdragen aan het Verslavingsfonds.
Inwerkingtreding waarschijnlijk in 2017
De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel na het reces.
Als de behandeling spoedig verloopt, treedt de nieuwe Wet op de kansspelen mogelijk al op 1 januari 2017 in werking.