Tweede Kamer neemt petitie tegen btw-verhoging in ontvangst

Vandaag heeft NDP Nieuwsmedia, samen met de Magazine Media Associatie, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Nieuwsblad Pers, een petitie in de vorm van een cartoonkrant aangeboden aan de mediawoordvoerders van de Tweede Kamer.

Cartoonestafette #Stripdebtw

Onder de titel #Stripdebtw hebben 33 tekenaars in een tekenestafette gezamenlijk geprotesteerd tegen de aangekondigde btw-verhoging op nieuwsmedia. NDP Nieuwsmedia heeft de cartoons gebundeld en verwerkt in een ludieke cartoonkrant. Naast de cartoons bevat de krant een heldere boodschap aan de Tweede Kamerleden: “Schrap de btw-verhoging op kranten, weekbladen en tijdschriften.”

Petitie tegen btw-verhoging overhandigd

Overhandiging petitie tegen btw-verhoging

Foto: Wilmar Dik

Rien van Beemen, voorzitter van NDP Nieuwsmedia, overhandigde de cartoonkrant namens de journalistieke coalitie, onder grote belangstelling van zowel coalitie- als oppositiepartijen. Hij benadrukte dat een vrije en pluriforme pers van essentieel belang is voor onze democratische rechtsstaat. Duidelijk werd dat er groot ongemak wordt gevoeld bij Kamerleden over de gevolgen voor de onafhankelijke journalistiek. Uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau Decisio volgt dat honderdduizenden Nederlanders de toegang tot onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek zullen verliezen. Ook verliezen bij nieuwsorganisaties bijna 400 medewerkers hun baan. Met name de regionale dagbladen gaan hierdoor een ongewisse toekomst tegemoet.

Btw-verhoging fors bekritiseerd tijdens Algemene Beschouwingen

De btw-verhoging is niet voor niets een van de meest bekritiseerde maatregelen van het nieuwe kabinet. Uit een peiling van Ipsos I&O bleek dat slechts 14 procent van de Nederlanders voorstander is van de btw-verhoging op nieuwsmedia. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen bleek opnieuw dat geen enkele partij inhoudelijk voorstander is van de maatregel. Zo uitte Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA meerdere keren zijn zorgen over de grote gevolgen voor de regionale journalistiek. Hij vroeg aan de coalitiepartijen of zij bereid waren mee te denken om te voorkomen dat kranten duurder worden, omdat het ook schadelijk is voor de democratische controle op wat er in gemeenteraden gebeurt. De ChristenUnie draait daarnaast in haar tegenbegroting de btw-verhoging op kranten, boeken en tijdschriften terug vanwege het grote belang van onafhankelijke journalistiek.

Rob Jetten van D66 bevroeg alle coalitiepartijen op de btw-verhoging. Alle coalitiepartijen gaven uiteindelijk in verschillende bewoordingen toe dat ze deze maatregel liever niet hadden genomen en alleen vanwege de inkomsten genomen is. De financieel woordvoerder van D66, Hans Vijlbrief, zoekt nu bij alle partijen naar passende dekkingen om de btw-verhoging van tafel te krijgen.

Oproep aan de Tweede Kamer

NDP Nieuwsmedia doet samen met de journalistieke coalitie, vanwege het grote maatschappelijke belang van onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek, in aanloop naar de Algemene Financiële Beschouwingen een dringende oproep aan de politieke partijen om bij te sturen nu het nog kan: schrap de btw-verhoging op onafhankelijke journalistiek.