Drijfveren voor keuze digitale krant in kaart gebracht

De digitale krant heeft een groeiende groep lezers. Met nieuw onderzoek van Ipsos zijn de motieven van lezers vastgesteld om juist voor de krant in deze vorm te kiezen.

Lezers zijn overwegend positief en genieten van het lezen van de digitale krant. Zij duiden de digitale kopie van de krant aan als informatief, nuttig en plezierig. De lezers beschouwen het lezen ervan verder als een moment voor zichzelf, persoonlijk relevant en een bron voor gesprekstof.

Digitale krant

Digitale krant overal en altijd beschikbaar

De meerwaarde van de digitale krant is dat dit medium de positieve kenmerken heeft van digitale media (altijd en overal beschikbaar) en ook die van de gedrukte krant (betrouwbaar en vertrouwd).

Het grote pluspunt is dat men de digitale versie op elk moment kan inzien. Ruim de helft van de digitale lezers (56 procent) vindt het een voordeel dat de digitale krant overal en op elk device gelezen kan worden.

Eén op de drie vindt het gunstig om niet afhankelijk van de bezorging te zijn. Voor een grote groep tellen ook de lagere prijs van de digitale uitgave en de milieuvoordelen mee.

Redenen om digitale krant te kiezen

Bron: onderzoek Ipsos i.o.v. NDP Nieuwsmedia

De meeste lezers van digitale kranten hebben meerdere redenen voor hun keuze. De respondenten noemden er gemiddeld vier.

Vergelijking met andere digitale media

Binnen het digitale portfolio van nieuwsuitgevers hebben digitale kranten op diverse criteria een streepje voor. In vergelijking met andere digitale media is de digitale editie altijd voor de lezer beschikbaar, makkelijk doorzoekbaar, van goede kwaliteit en betrouwbaar. Deze laatste twee kenmerken ontleent de digitale krant aan zijn gelijkenis met de gedrukte editie.

Digitale kranten scoren echter niet op alle kenmerken even goed. Nieuwssites en -apps doen het beter op actualiteit en korte berichtgeving. Nieuws op podcasts speelt beter in op specifieke interesses en leent zich goed voor geconcentreerde beluistering.

Vergelijking digitale krant met de gedrukte uitgave

Veel lezers van de gedrukte krant hebben niets tegen de digitale editie, maar verkiezen de printversie vanwege vaste rituelen, de goede leesbaarheid van papier en de mogelijkheid om de krant op tafel te spreiden.

Technische voordelen digitale versie

Een aanzienlijke groep lezers wijst op de technische voordelen van de digitale editie. Je kunt de uitgave op uiteenlopende devices bekijken, de lettergrootte aanpassen en het archief inzien. Verder is de krant goed in het donker te lezen. Ook de opties om in te zoomen en gemakkelijk door te bladeren worden genoemd.

Hoewel de digitale krant relatief veel jongere lezers trekt, zien ook oudere lezers voordelen. De opties om de tekst te vergroten worden door veel vijftigplussers op prijs gesteld. Deze groep laat verder weten dat de vertrouwde krant ook in digitale vorm goed bij hun vaste rituelen past.

Over het onderzoek

Onderzoeksbureau Ipsos heeft in opdracht van NDP Nieuwsmedia onderzoek gedaan naar de ervaringen van de lezer met de digitale krant. Voor de inzichten maakte Ipsos gebruik van het bereiksonderzoek NMO NPM 2023-I. De analyses zijn gebaseerd op het (digitaal) lezen van alle landelijke en regionale dagbladen.

Aanvullend heeft Ipsos een online vragenlijst verzonden naar 537 respondenten van NMO NPM 2023-I. Het ging om lezers van drie representatieve dagbladtitels. De krantenlezers kregen vragen voorgelegd over hun leesgedrag, de binding met de titel en de beleving van advertenties.